Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Zubštejn – pivo nic

Michal Zhor 0

Včera neděle bylaááááááá, včera byl krásný den …….. včera neděle byláááááá ……. a já nenapsal ani čárku o mém výletu v čase, kdy většina lidí spí. Slušný člověk se nestydí vyspat a já hříšník se trmácím. Tak nějak to na tomto světě je 🙂

Sraz na výstup jsem měl s horalkou Miladou z nedaleké vísky Kunštát. Bohužel se mi podařilo zaspat a tak jsem kamarádku donutil trávit brzké ráno domácími pracemi (prala se s pračkou). Tož se hluboce omlouvám a příště …… já vím, raději nemyslet na příště.

V neděli jsem se vydal na další z kopců Výzvy Nej kopce Vysočiny a volba padla na Zubštejn. Na kopci naleznete zříceninu, pod kopcem naleznete Pivo-nic-e (prostě vísku Pivonice). Dříve na kopci stával hrad, od 16. století se stal pustým/prázdným a dnes si tam dokáži představit pěkný večer při ohníčku nebo makabrózní zážitky (kdo neví co je makabrózní, ten si to dohledá a může frajeřit jako MZH). Vrchol se nalézá ve výšce 688 m n. m. a pod vrcholem nepřehlédnete kamenný památník. Jedná se o kamenný sloup z roku 1955, do kterého byla uložena hlína z těchto památných míst: Vítkov 1420, Lidice 1942, Banská Bystrica 1944, Dukla 1945 a Brno – Kaunicovy koleje. Po obvodu památníku naleznete vytesané názvy okolních obcí. Nad památníkem určitě uvidíte lehce zabordelenou chajdu trempíků, nad chajdou kříž na skále (zde bych doporučoval nepadat a také nelézt na vedlejší vysokonapěťové dráty). Pod památníkem se schovává studánka a v čase mého výskytu se schovávala tak dobře, že jsem ji minul. Nu což, neviděl jsem ji, uvidí ji někdo jiný.

Výstup na Zubštejn mne nezlikovidoval a tak jsem cestu protáhl na další ruinu a ta se jmenovala Pyšolec (467 m n. m.). Pyšolec je z 13. století a zub času ho skoro sežral. Výhledy na vodní nádrž Vír II téměř nulové, viděl jsem přátelé, viděl jsem kulové.

Při sestupu mi podjela noha, ale dopadu na sedací ústrojí jsem zabránil …… dopadl jsem na obě ruce tzv. podprdelně a odvrátil ostudu. Následně mne napadlo, že by to bylo hodně neveselé, pokud bych si zlomil obě ruce v zápěstí, protože na mne čekalo dokončení mistrovského díla obkladačského.

Sláva nazdar, nezmokli jsme !

GPS: 49.5304300N, 16.3266203E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *