Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Bohdalec – plazící se nad Odranec

Michal Zhor 0

Sobotu jsem věnoval budování materiálna a protože se začala blížit bouřka a hlavně se mi už nechtělo dělat manuálně, tak jsem se mrkl do mapy a rozhodl se, že pojedu nakoupit zásoby, plus cestu si osladím kopečkem. Vybral jsem kopec Bohdalec, rostlý až do výšky 790 m n. m. a startovací pozici zvolil v Odranci. Proč Odranec ? Je to hodně stará víska a navíc tam žuchly léta páně 1619 tři meteority ! Na holej pupek, nekecám !

Dne 11. června 1619 spadly do obce Odranice a jejího blízkého okolí tři meteority. Ty byly poté vykopány a předány majiteli novoměstského panství Vilému Dubskému z Třebomyslic. V pozdější době však byly všechny ztraceny. O této události byla sepsána dobová reportáž a kramářská píseň. Do dnešních dnů ji ve vsi připomíná dřevěný obrázek umístěný na stromě na konci obce u silnice na Kuklík.

V obci naleznete i kamenný pomník partyzána M.V.Barjačného, který připomíná zdejší působení partyzánského oddílu Jermak na sklonku 2. světové války.

Já šel po modré do kopce. Na počátku cesty jsem potkal hodně veselý, šibalsky se culící traktor. Mrkněte dolů do fotek. Jako živý.

Vrchol kopce je zalesněný a těsně vedle vrcholové tyče s nápisem Bohdalec se nachází skalní věž Bohdalec. Ale ! Vrchol a jeho vrcholový kámen se nachází kousíček vedle. Vrcholu nyní chybí vrcholová tyč, ale vnímavý sběratel vrcholů nepřehlédne reziduum vrcholotyče.

Den jsem načal vrcholem Bohdalec a zakončil obcí se stejným názvem. Kruh se uzavřel.

GPS: 49.6225828N, 16.1439008E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *