Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pico – pico Pico na ostrově Pico

Michal Zhor 2

Jednoho dne jsem si promazal Sobi20, jel a jel a jel až jsem uviděl ceduli Pico. Kdo nevěří, ať se podívá na první fotku z galerie. Pico je jeden z Azorských ostrovů a vedle něj je ještě ostrov Failal a Sao Jorge (plus menší ostrůvky okolo). Krásné moře, plno ryb, karety obrovské, velryby a všude zeleno a sopečná láva.

Já ale nejel jen za relaxem, já si šel vyfunět jeden kopec. Hora se portugalsky řekne pico a nejvyšší hora ostrova Pico se jmenuje Pico. Takže pico na třetí. Pro výstup na Pico se musíte registrovat, zaplatit 25éček a pro našince je možné jít sólo jen od 8:00 ráno. To není zrovna optimální, protože lepší by byl výstup za tmy, výstup bez smrtícího Slunce. Ale jít na tento typ kopce s průvodcem ? Odmítám ! K výstupu jsem zvolil úterní ráno. Ve vstupní chajdě dostane každý horozdolávač GPS lokátor a tak na recepci mají přehled o tom, kde se jim ovečky toulají. Cesta nahoru je relativně dobře značená, lehce se dokážete odklonit, jen pokud se zamyslíte, ale po procitnutí se zase vrátíte na trať, neboť ta je lemována 45 dřevěnými patníky. Po zhruba 3h se člověk vydrápe do velikého kráteru, ze kterého trčí další kopec…… je to Piquinho (zdrobnělina slova Pico). Cesta na tento vrchol trvá už jen chvíli (převýšení cca 100m), ale je to již výrazně strmější kopec a v horních partiích kopec i funí. Funí? Jo, funí zde teplá pára a v zimě se zde prý sem tam někdo ohřeje, navlhne a pak mu není po těle hej. Z vrcholu můžete vidět okolní ostrovy, mlhu pod sebou nebo neuvidíte vůbec nic (to v případě, že na vrchol se napíchl hustý mrak). Já viděl mraky jako z letadla. Nejvyšší bod nepevninské části patřící pod Portugalsko sahá do výšky 2351 m n. m. a je hezčí než nej vrchol pevninské části Portugalska.

Ve středu jsem se rozhodl zdolat vrchol sousedního ostrova. Jednalo se o ostrov Failal a k nejvyššímu bodu se táhla cesta okolo kráteru sopky. Kdo chce, může si dát okruh po hraně kráteru neb tato kružnice má délku 8km. Já si to dal 3x pak se odklonil k vrcholu. Nejvyšší bod ostrova Failal se jmenuje Cabeco Gordo a sahá do 1043 m n. m.. Cesta nahoru je hlinito, travnato, sopečnošutrová a po celou dobu se můžete prodírat mlhou a sem tam dostat kapkou. Výhledy nula a tak další dny jsem se věnoval pozorování velryb, želviček XXL a i delfíni byli.

Předposlední den výletu jsem si chtěl dát výstup na nej kopec ostrova Sao Jorge. Bohužel při přesunu se mi podařilo prorazit olejovou vanu a tak jsem se věnoval opalování a psaní tohoto článku :-). Vše zlé je pro něco dobré, mám důvod se vrátit a vezmu si sebou prut na ryby.

Covid negativ, mysl pozitiv 🙂

Hádanka: kdo uhádne, proč hodně lidí má před domem mikrovlnku, ten vyhrává sadu zákusků a musí mi uvařit kafe. Danajská výhra.

PICO – ostrov PICO

GABECO GORDO – ostrov Failal

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Už se bojíš Kosova ! ? ! Ne? Tak to se boj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *