Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pachnes – dvojka nebo jednička Kréty?

Michal Zhor 0

Původně jsem se na Krétě chtěl jen válet. Placatil jsem se, slunil, vypékal a užíval řecké pohostinnosti. Pak jsem se začetl a našel toto: ‘In today’s Chaniotika Nea newspaper there is an article by Paris Kelaidis that claims that the latest charts by the Greek Military Geographic service show Pachnes, of the White Mountains, the highest peak on Crete at 2,453.65 and Mount Ida at 2,453.59, a difference of 6 cm in favour of Pachnes, reversing the previous view that Mount Ida was 2 meters higher.’

Je to 2hodiny cesty autem a poté skoro 23km do kopce a pak i 23km z kopce. K tomu nutno připočítat v mém případě i bloudění. Koupil jsem si čelovku, to protože můj plánovaný výstup bude noční záležitost. Aby to nebylo jednoduché, tak jsem si na překrásné pláži rozsekal malíček u levé nohy a snad se mi vleze do tenisky. Holt si to umím ulehčit.

K vrcholu Pachnes, který je topkou v pohoří Lefka Ori (Bílé Hory) se vydávají většinou lidé z výšky 1900 m n.m., do které je doveze vůz 4×4. Já si dám holt převýšení cca 1900m neb ve skupině a za 150 éček nejdu (ani zdarma bych nešel) a z bejby vozu nebudu dělat off-road vůz (jedna vana stačí, drahoušci).

Nezaspal jsem a po skoro 100km jsem se ocitl hodně dole pod vrcholem Pachnes. Tma jak v pytli a rychle vzhůru než usnu. Po cestě jsem potkal lednici, ovcí milión, koně a osla. Nahoru je to bez pár metrů 24km a bojím se, že dolů to bude stejné :-). Nohy mne vynesly až do výšky 2453 m n. m.

……… tento článek bude postupně doplňován textem a fotkami dle chuti, signálu a možností na trase.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *