Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Síťovka – pocta Vavřínu Krčilovi

Michal Zhor 2

Dnes jsem se dostal do Žďáru nad Sázavou jak slepý s houslemi. Navštívil jsem jednu velmi špatnou cukrárnu (neřeknu, nabourejte si chuťové pohárky sami) a po dobrém obědu jsem zjistil, že se ve městě koná festival netradičního jídla a malých pivovarů. Nedal jsem si tedy pokrm z Jamajky, Španělska….. a ani jsem nesnědl červa (ano! i červy tam povídali). Podlehl jsem chuti k experimentování a nakoupil netradiční piva. U druhého stánku jsem pořídil šestici lahví v těžkém skle a dostal prezent ……. síťovku. Stal jsem se vlastníkem své první síťovky a pán prodejce anoncoval únosnost 50 a nakonec i 100kg (asi mne chtěl povzbudit k další koupi piva).

Tímto moje setkání s taškou síťovkou neskončilo. Na náměstí mne zastavila skupina výletníků a poznali, že jsem studnice moudrosti a vznesli dotaz. Vyschlá studnice moudrosti a odpověď na otázku „kde se nachází socha vynálezce síťovky? “ jsem neznal. Neznal, dnes již vím.

Socha sedícího drátěného muže se zlatou síťovkou byla odhalena asi roku 2016 ve spodní části náměstí Republiky. Dílo akademického sochaře Jiřího Plieštika připomíná tradici síťování a osobnost Vavřína Krčila ze Stržanova (1895 – 1968), který ve Žďáře v roce 1926 vynalezl oblíbenou tašku-síťovku. Krčil nejdříve obchodoval s vlasovými síťkami, které byly do 20. let 20. století ve velké oblibě, a právě na Horácku bylo domácí síťkování od konce 19. století značně rozšířeno. Později vymyslel a začal vyrábět tašky z umělé hedvábné příze, takzvané síťovky. Přibližně třicetikilogramová skulptura upevněná na soklu je vyrobená ze silných nerezových drátů. Vedle ní byla umístěná také tabulka odkazující na tradici síťování.

Kdo se chce podívat do chalupy Vavřína Krčila, má šanci zde. Citát zdarma: „Vše pomine, jen stopy vykonané práce zůstanou.“

Potkat síťovku dříve, tak nenosím do hor batoh 🙂

Síťovka má výhodu, že soused může závidět, co jste si koupili dobrého. Nevýhodou je, že nic neututláte a cucavý špalek vám vypadne.

Taškám s dírami ZDAR! nejen ve městě ŽĎÁR!!

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Takýto nákup sa mi páči, mal by som si aj ja zaobstarať takto naplnenú sieťovku.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Energetických nápojů ta síťovka zvládne víc odtáhnout než já vypít 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *