Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Přítlucká hora – Velká Baba – Sychrov

Michal Zhor 0

Poslední týdny jsem nemohl zažívat velké hory (protože jsem musel makat jak šroubek) a dokonce jsem si musel odpustit i malé kopečky z výzev www.vrcholovka.cz (protože mi něco vlítlo do průdušek a na plíce). Celý týden jsem nevěděl „kde mi hlava stojí“ a tak jsem v pátek ze zdravotních důvodů při cestě na jih dal jeden kopeček a k večeru si nadělil dva kopečky na severu.

Na jihu Moravy, z obce Zaječí, jsem vystoupal do výšky 293 m. n. m. na Přítluckou horu. Je to kopec mezi vinicemi a dříve (v době první republiky) na nejvyšším bodě stávala kovová konstrukce zvaná Maják. Tato 25m vysoká stavba zajišťovala navigaci pro letadla na trase Praha-Blava. Dnes na nejvyšším místě naleznete vrcholovou tyč mezi řádky vinné révy a o pár desítek metrů dál se tyčí rozhledna s názvem Maják. Je to částečně dřevěná, místy falešně dřevěná stavba (ocelová konstrukce je obalena vydlabaným kmenem) a je vysoká 21m. Uvědomil jsem si, že v této oblasti byly zasety moje počátky turisty amatéra. Byl jsem chudý lovec ryb a tak jsem musel šlapat z nádraží Zaječí až na řeku Dyji pod Nové Mlýny. Bágl tak 30kg, těžké kanady a většinou vedro na chcípnutí. Bylo to fajn a dnes bych se vzdálenosti 7,5km zasmál.

Na odpoledne jsem si chtěl dát jeden delší výlet, ale něco sežrala práce, kus času brněnské zácpy a nakonec jsem neměl chuť se hnát. Zvolil jsem tedy pohodovou vycházku na severním okraji Brna. Cestou na vrchol Velká Baba jsem si dal zastávku u pomníku zastřeleného hajného Antonína Kučírka. Nesejmul ho namazaný myslivec, ale pytláci. Kopec Velká Baba sahá do výšky 446 metrů nad moře, výhledy z něj žádné nečekejte, ale vrcholový šutr a tyč při troše štěstí naleznete. U cesty pod rozcestníkem je přimontována i vrcholová kniha Brněnské výškovnice.

Z vrcholu Velká Baba (446 m. n. m.) jsem se posunul na vrchol o stejné výšce. Vedlejší kopec Chochola má také své maximum na 446, také zde do dáli neuvidíte a navíc zde nenaleznete ani tyč či šutr. Je to holt málo významný kopec.

Zoncna začala pomalu mizet za obzor a já si dal o 17m vyšší kopec, hustě zalesněný vrchol s názvem Sychrov. Lesy jsou zde husté, prasat divokých nepočítaně, ale mne přepadla žízeň a tak jsem se odhodlal k přímému sestupu ….. nejkratší cestou k občerstvení Pod Babou. Úřední hodiny na netu hlásily otevřeno, v reálu bych si tipl, že zde již chcípl pes.

Okolo několika koňských výběhů jsem se vrátil na startovní pozici a ukončil zdravotní procházku. Zítra si naložím !

PŘÍTLUCKÁ HORA (GPS: 48.8637639N, 16.7725767E)

VELKÁ BABA (GPS: 49.2623789N, 16.5509486E)

CHOCHOLA (GPS: 49.2683789N, 16.5459844E)

SYCHROV (GPS: 49.2737961N, 16.5516228E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *