Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Uherčické hory – blátem k pátečním vrcholům

Michal Zhor 0

Poslední dny mému zdolávání vrcholů výzvy vrcholovky.cz Nejhory Jižní Moravy nepřály a dny následné nebudou lepší. Na krku pátek, konečně Brno a tak jsem spojil příjemné s ještě příjemnějším a letěl na jih ….. jako ptáci. Po cestě jsem řešil kdejaký telefonát a tak jsem zapomněl sjet z dálnice na správném sjezdu. Další sjezd následoval až za cca 16km, tudíž jsem si zajel. Začátek nic moc, ale první vyhrání z kapsy vyhání. No a já jsem se vyhnal na vrchol s dlouhým názvem a malou nadmořskou výškou. Cílem mého zdolávání se stal kopec Uherčické staré hory (312 m. n. m.) a jeho vrchol se nachází v poli. Cesta k vrcholu byla dlouhá pár set metrů a co krok to mlask. Mokrá hlína kam se podíváš a najednou betonový vrcholový blok. Vrcholový blok nebyl ozdoben tyčí (tu asi kombajn sežral), byl otočen o 180 stupňů, ale dost negativních poznatků …… byl tam ! Z vrcholu můžete sledovat Pálavu, jezera a step vůkol vyskytující se. Zdolání tohoto vrcholu je pouze pro pravé vrcholoblázny a doporučuji využít měsíce bez vegetace (to se mi podařilo) a v teplotách pod 0°C (to se mi nepodařilo).

Když už jsem zdolal vrchol Uherčické staré hory, tak by bylo hanbou nestanout na vrcholu Uherčické nové hory. Kopce jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou 2,41km, ale kdo nemá letadlo, ten se projde neb cesta vede hore/dole a navíc klikatě. Vrchol sahá až do výšky 308 metrů nad moře a z vrcholu jsou lepší výhledy než z kopce předešlého. Na vrcholku stojí výzkumná meteostanice napojená elektrickými vodiči na vybrané stromy. Nějaký vědec tam studuje vliv teploty na kdovíco. Vrchol UNH je označen vrcholovou tyčí kotvené do bloku betonu.

Krásně bylo na světě a tak jsem jel udělat dobrý skutek. On každý by měl aspoň jednou za někdy udělat dobrý skutek. Kdo na to má, ten může i 2x a dvojitej.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *