Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nejhory Žďárských vrchů – předfinále

Michal Zhor 0

Na webu vrcholovka.cz jsem si vybral další výzvy ke splnění a tedy další kopce k navštívení. Nebe bylo chvíli zalité sluncem, většinu času však obsazeno mraky a já se rozhodl zlomit lenost a vydal se na předposlední sadu kopců z výzvy Nejhory Žďárských vrchů .

První kopec byl Metodka a mimo krásných výhledů na vrcholu naleznete pomník partyzánům z oddílu Dr. Miroslav Tyrš (památník jmenovitě věnován ruské zdravotnici Rufině Krasavině a dvěma koníkovským občanům – Františku Laštovičkovi a Františku Olejníkovi). Přes vrchol kolem partyzánského památníku vede naučná stezka s názevem „Po stopách posledního vlka Vysočiny“, který byl zastřelen necelé 2 km jihovýchodně od vrcholu Metodky (naleznete zde kamenný pomník s textem „Zde byl dne 2. ledna roku 1830 zastřelen revírníkem V. Marzikem ze Stříteže VLK, který vážil 88 funtů (54 kg) a jest na hradě Pernštejně vycpán“. Kdo chce, ten na vrcholu nepřehlédne vrcholovou tyč.

Zítkův kopec se stal druhým vrcholem sobotního odpoledne, ale vrcholovou tyč nenaleznete v pozici uváděné na mapě. Vrcholové partie leží na okraji pole a vrcholová tyč leží na okraji lesa (viz. foto níže). Na vrcholu krásné výhledy a hoch střílející z airsoft zbraně (netrefil).

Třetí kopec se zoval Padělek a stal se nejméně zajímavým vrcholem dne. Výhledy žádné, ale vrcholový šutr byl na svém místě. Holt i mezi kopci nemáme jen krasavce.

Poslední kopec dne, kopec s pořadovým číslem 4, byl vrchol s název Prosíčka. Před vrcholem se nachází 17m vysoká a 55 dlouhá skála a lze na v době mimoledové bezpečně vylézt za využití ocelových fixních lan s tyčemi (v zimních měsících nedoporučuji neb skála je lokálně pokryta ledem a ne každý klouzal se musí při pádu udržet ocelového lana). Kdo vyleze nahoru, uvidí vrcholový kříž lépe než tvorové přízemní a může se také pokochat pohledy do dáli. Vrchol kopce leží asi 145m od vrcholu hlavní skály a protože jsem mapu nestudoval, tak jsem zdolal omylem vedlejší skalisko (mladší brách Prosíčky, vzdálený 100m) a až následně na skalisku jsem zjistil, že vrchol s tyčí se tyčí ze země o cca 45m vedle. Druhá skála nemá fixní lana, ale není tak „ostrá“. Dle info tabule se zde vyskytuje ptáček – křivka obecná – tak třeba ji někdy uzřu.

Slunce zapadlo, já si koupil pivo z novoměstského pivovaru Hejkal a k domovu mazal.

Metodka – 788 m n. m. (GPS: 49.6059742N, 16.1472003E)

Zítkův kopec – 724 m n. m. (GPS: 49.6262603N, 16.1642431E)

Padělek – 625 m n. m. (GPS: 49.6305364N, 16.2095006E)

Prosíčka – 739 m n. m. (GPS: 49.6449822N, 16.1972392E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *