Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Drahanská dvojka od Bolka

Michal Zhor 0

Dnes jsem si udělal čas na krátký příbrněnský výlet a zdolal dva kopečky z výzvy Nejhory Brněnska. Start jsem zvolil v Olšanech a káru zapíchl nedaleko farmy, kterou proslavil její dřívější majitel – Bolek Polívka. Nyní se tedy přiznám ! Olšany a tuto známou farmu jsem za svůj dlouhý život nestihl doposud navštívit. Je to holt víska neprůjezdná, domky pod kopci rozsypané.

Prvním kopečkem dne se stal Červený vrch a cesta (naučná stezka Studánková) k němu vedla okolo rybníka Haltýř, pramene Koretínka a podél Habrovanského potoka až k jeho prameni. Na vrcholu se nachází vrcholová tyčka i šutr a také dva kovové sudy (patrně čekají na nějaké podnikatele, zatím jsou duté). V současné době výhled do dáli možný jest, stromy na vrcholu byly …. a již nejsou. Dumal jsem pročpak se vrchol jmenuje „Červený“ a když jsem uviděl na vrcholu jeden velký červený kámen, tak jsem si našel i odpověď. Po cestě, jsa vnímavý hoch, jsem indikoval výskyt stromu z rodu bukovitých – dubu červeného …… a je to ! Nad slunce eklatantní !

Po zdolání vrcholu 1 jsem vyklesal na rozcestí Kalečník, kde se křížilo asi milion silniček, stezek a pěšin. Nachází se zde také deska – památník knížete Jana II. z Lichtenštejna, studánka U Wiehlovy boudy a pár odpočívadel pro pěší i cyklisty. Já se nezastavil (ono taky bylo poloobsazeno) a zdolal vrchol Kalečník. Je to kopec na jehož nejvyšším bodu nenaleznete vrcholové insignie, ale ne všechny brdky musí být zdobné.

Pivo z Rousínovského pivovaru se mi po cestě zpět opět nepodařilo zakoupit. Tak třeba příště návštěva veleznámé farmy a pivo.

Červený vrch – 535 m n. m. (GPS: 49.2513064N, 16.8395400E)

Kalečník – 533 m n. m. (49.243470N, 16.816838E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *