Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Egypt – Mt. Catherine a Mt. Sinai

Michal Zhor 0

Na kalendáři duben, do některých hor se ještě nedostaneme a tak jsme se rozhodli pro výlet Egypt-Izrael s teoretickým skokem do Palestiny. V sobotu jsme přiletěli do letoviska Sharm El Sheikh, zařídili si PCR testy pro vstup do Izraele a jeli do městečka Svatá Kateřina. V dnešních dnech je to ještě vesnice, prach a boudy z kamene a dřeva, ale každou noc se tu betonuje a za pět let zde bude turistická oáza, vyšponované ceny a na vrchol povede lanovka. Původním naším záměrem byl výstup na horu svaté Kateřiny bez průvodce, ale cena nebyla vysoká, průvodce Ibrahim sympaťák a uvěřili jsme tomu, že armáda v okolí by nám mohla udělat velký problém. Popravdě: kdo nechce průvodce, ať již z jakéhokoliv důvodu, tak ten ho k výstupu na horu svaté Kateřiny nepotřebuje. Náš průvodce zapíchl svoji túru v sedle pod vrcholem, nechal nás jít sólo, vařil čaj a to bylo velké štěstí. Vystoupali jsme na vrchol, omrkli kapličku i kadiboudu, vyfotili ceduli oslavující vrchol i vrcholovou krabici s vrcholovým salátem namísto vrcholové knihy a zejména zjistili, že nám lžou, neboť vedlejší vrchol je vyšší a je to pravý vrchol hory. Na tomto vrcholu sídlí vojsko, jsou tam antény, záložní baterie, elektronika, ostnaté dráty a zejména bordel. Vrchol jsme zdolali potichu, pomalu a čekali jsme odkud se vynoří voják se samopalem. Nic se nestalo a tak jsme udělali pár neškodných fotek a sestoupili k našemu průvodci na čaj. Cesta dolů byla únavná, míjeli jsme kdejaká zvířata a před setměním jsme po 30km dorazili do našeho beduínského kempu. Nejvyšší hora Egypta, hora svaté Kateřiny, dle mapy sahá do výšky 2629 metrů nad moře a vedlejší vrchol, který je nižší měl na ceduli 2640 :-).

Večeře byla vydatná, pivo by bodlo, ale holt nejsme v Evropě a tak jsme si dali čaje a sladké nápoje. Po 22h jsme se pokusili dostat do lůžek, protože ve 2:00 ráno jsme měli přesun ke klášteru svaté Kateřiny, kde začínal náš výstup číslo 2. Tmou jsme se prokousávali směrem k vrcholu Sinai, který se také nazývá Mojžíšova hora a sahá dle mapy do výšky 2629 m n. m. Na výstup jsme vyrazili o 1h později než dalších skoro 100lidí a během 2h výstupu jsme je všechny minuli a tudíž v poslední občerstvovací kavárně jsme měli rezervu skoro hodinu do východu slunce. Na vrcholu v 5h byla fest kosa a propocené tělo uvítalo bundu i mikinu s kapucí. Vrcholové kadiboudy obklíčeny lejny ze všech stran, ale výhledy do okolí pěkné a zamávali jsme nejvyšší egyptské hoře, skalisku na kterém jsme stáli před 16h hodinami. Cestu dolů jsme zakončili u kláštera svaté Kateřiny, který měl bohužel neotvírací dobu.

Nýčko na zbytek dne k moři a v úterý ráno pokus o přechod hranice do Izraele (test PCR nám budou dělat i na hranicích, nestačí jim jen ten egyptský, musíme zvládnout oba na negativ).

Mt. Catherine – 2629 m n. m (GPS: 28.5094328N, 33.9553558E)

Mt. Sinai – 2287 m n.m. (GPS: 28.5384596N, 33.9751899E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *