Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kyparissovouno / Selvili Tepe – Severní Kypr

Michal Zhor 4

Díky tomu, že člověk je bojové plemeno, tak nám (sem tam či z času na čas) z jednoho státu vznikne států více. Na konci roku 1983 byla ustavena Severokyperská turecká republika a ostrov Kypr tak byl rozdělen na severní a jižní část. Severní, separatistický stát, uznává pouze Turecko, které vedlo invazi roku 1974 za účelem „ochránit“ turecké obyvatelstvo po puči a svržení tehdejší řecké vlády.

Čas plyne jako voda a nejvyšší horu Kyperské republiky a celého ostrova Kypr, jsem zdolal téměř na den, roku 2018. Téměř dvoutisícový Olympos mne neuchvátil neb to byl jeden z prvních kopců na kterém je postaven radar a vojenské boudy.

Nejvyšší horou „Severního Kypru“ je kopec Selvili Tepe (turecký název) či Κυπαρισσόβουνο (řecky), leží v pohoří Kyrenia a dosahuje nadmořské výšky 1024m. Pod vrchol bych rozhodně nejel v obytném voze, protože cesty jsou úzké a na Kypru se jezdí rázně. Jízda vlevo mi nevadí a za dobu zdolávání evropských hor (od dubna 2018) jsem ji měl sanci vypilovat v mnoha zemích. Jediným humorným momentem jsou situace na křižovatce, kdy namísto zapnutí směrovky si zapínám stěrače (auta mají prohozené páčky pod volantem). Sterače stírají a zpět tedy tématicky do hor.

K vrcholu Selvili Tepe/Kyparissovouno se dostanete cestou horami a na mnoha místech pojedete okolo plotů s ostnatým drátem a cedulemi, které informují o tom, že focení je zakázáno a potkáte i tank. Tank monument, který si můžete prohlédnout pár minut pod kopcem. Přibližně 1km pod vrcholem narazíte na ceduli, která oznamuje zákaz vstupu a je otázkou, zda je zákaz platný. Dle stavu cedule jsem si udělal závěr, že není a šel po asfaltce do strmého kopce. Pod vrcholem je závora (t.č. otevřená), rezavá cedule se zákazem fotografování a vrátnice (t.č. opuštěná). Na vrcholu je postavena velká budova s neskutečnou sadou antén / satelitů a podařilo se mi vrcholové partie prošmejdit co to šlo. Při průzkumu jsem zjistil, že lokace vrcholu rozhodně neodpovídá nejvyššímu bodu kopce a to i v případě, že by při výstavbě budov došlo k navýšení úrovně lidskou prací. Nejvyšší bod se nachází ve skalisku na opačné straně kopce než uváděno v mapách. Cestou skalisky jsem nalezl několik klecí (asi na neposlušné turečky – neboli malé turecké děti) a nakonec moji misi ukončil poplach. Neaktivoval jsem žádný obraný mechanismus, ale „nasral“ jsem hlídacího kohouta a protože jsem se nechtěl potkat či utkat s majitelem černého mercedesu, který parkoval u budovy, tak jsem akci ukončil a vycouval.

Vrchol zdolán a je čas na plavání a turecké i řecké speciality. Sláva !

Kyparissovouno / Selvili Tepe 1024 m n. m. – (GPS – asi: 35.3196347N, 33.1610097E)

  1. Jaro+Flídr Jaro+Flídr

    Už ani nestačím komentovať tie Tvoje parádne výstupy. Toto je zase bombónik. Gratulácia!

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Severní Kypr překvapil a mile. Doporučuji!

  2. Fun+Tomas Fun+Tomas

    V poetickom spojeni Michal, cesta, vrchol, more, speciality, alkohol, oddych, psanicko… palec hore priatelu👍

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Já tě na ten kopec dostanu, slovenský medvěde !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *