Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Krajní body SR – východ

Michal Zhor 0

Pobíhání z kopce na kopec mne baví, ale když jsem uzřel na webu vrcholovka.cz výzvu Krajní body ČR, bylo „vymalováno“ a když mne horal Jaro upozornil, že v nabídce jsou i Krajní body SR, tak bylo „vytapetováno“ a zase v něčem jedu.

Čtyři nejkrajnější pozice světových stran jsem nemusel složitě dohledávat z tepla domova, neboť v rámci výzvy byly uvedeny jejich souřadnice.

Dnes se mi do cesty připletl nejvýchodnější bod Slovenské republiky, který leží na styku hranic Slovenska, Polska a Ukrajiny (v mapě značeno popolski – trojstyk). Protože jsem na rodinný výlet odjel „z voleje“ a s malou papírovou taškou, kam se mi vešlo spodní prádlo, ponožky a holící strojek, tak jsem bohužel neměl sebou spacák a stan. Hledal jsem nějaké ubytování na straně slovenské, ale nabídka minimální a obsazenost maximální. Tudíž jsem přejel do Polska a za rozumný peníz si zajistil nádherné ubytování s milou paní domácí. Co jsem ušetřil za ubytování, to jsem násobně utratil při nákupu v místní ABC Jednotě (plný koš piv s krásnými vinětami).

Vsuvka ke Slovensku v oblasti Michalovce: pro navigaci při jízdě používám aplikaci Waze. V této oblasti mi hlásila často „zvíře na krajnici“ a vždy se jednalo o opálené spoluobčany jdoucí po krajnici . Přátelé Slováci, takový typ humoru ? – takto tedy ne !!

K vrcholu jsem se dostal přes kopce, které jsou vyšší než cílový kopec ležící u „trojstyku SK-PL-UA“. Prvním kopcem dne v Bieščadském národním parku byla Mala Rawka (1271 m n. m.), druhým Wielka Rawka (1307 m n. m.) a při vstupu do parku se platí tuším 8 zlotých za dospělce a 6 zlotých za juniora. Od Wielke Rawky musíte sestoupit do úžlabí mezi kopci a vyhrabat se na kopec vedlejší, nejvyšší vrchol Bukovských vrchů – Kremenec (1221 m n. m.). Pouhých 175 metrů vzdušnou čarou se nalézá nejvýchodnější bod Slovenské republiky a naleznete zde monument oslavující existenci trojmezí (snad nám ty hranice vydrží). Umístěna je zde i časová kapsle s odkazem o uložení roku 2016 a otevřena má být 2031 (údajně ji tam uložili pohraničníci ….. ale možná jedna teta povídala….).

Večer ukrajinský boršč, masové pelmeně s octem a smetanou, místní pivo. Zasloužené orgie.

A příště mimo teplou sezónu a ze Slovenska (nebo z Ukrajiny ?).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *