Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jersey – Normanské ostrovy I

Michal Zhor 2

Není Jersey jako Jersey a tak jsem nejel do Ameriky, kde leží New Jersey a sídlí rudí ďáblové, ale na ostrov v Lamanšském průlivu – mezi Anglii a Francii. Ostrov Jersey je nejjižnější a největší z Normanských ostrovů (Channel Islands), žije zde necelých 100 000 obyvatel, kteří zde chovají jerseyský skot a pěstují královské brambory. Já však nejel ani jezdit na býkovi a už vůbec mne netáhlo okopávání brambor, mým cílem byl nejvyšší kopec tohoto ostrova. Ostrov Jersey totiž splňuje veškeré atributy státu. Jersey je konstituční monarchie se samosprávnou parlamentní demokracií, s vlastními finančním, právním a soudním systémem a s právem na sebeurčení. Viceguvernér je na ostrově osobním zástupcem panovníka Spojeného království. Mají vlastní vlajku i měnu – tj. jerseyskou libru, vázanou na britskou libru (1:1). Oficiálně a dokonce i názvem je ostrov Jersey rychtářstvím – Bailiwick of Jersey a jako jediné britské území bylo za 2. světové války okupováno Němci. Normanské ostrovy tvoří sedm obydlených ostrovů a mezi Normanské ostrovy nepatří Ostrov Man.

Nejvyšším kopcem rychtářství / ostrova Jersey je brdek s názvem Les Platons, který dosahuje výšky 143 metrů nad moře. Autobusem číslo 4 z hlavního města Saint Helier jsem se dopravil do zátoky s názvem „Dobrá noc“ – Bonne Nuit Bay a ve srovnání s ostrovem Man, tak nedojel na nejvyšší kopec vlakem. Ano, šel jsem od moře až na vrchol pěšky. Cestou jsem se urousal od 3m kapradin, neuklouzl na oslizlých dřevených schodech (neb jsou do nich přibité protiskluzné součástky) a zdržel se jen na předvrcholové vyhlídce, kde jsem neodolal nabídce bufetu BeezKnee’z .Dal jsem párky a black pudding v žemli, nedal jsem si pivo (nechvalte mne předčasně, pivo neměli). Kdo neví, co je to black pudding, ten nechť si zapamatuje, že je to puk zhotovený z jelita.

Na nejvyšším vrcholu nenaleznete vrcholový kámen a dokonce ani tyčku, ale při dobré viditelnosti zažijete krásné výhledy a můžete si udělat selfie foto u blízkého radaru. Vrchol Les Platons (143 m n. m.) jsem zdolal a protože autobus jezdí jednou za 2h, tak jsem mazal na plný pecky na zastávku vyhlášené ZOO Jersey. Stihl jsem to na minuty i přesto, že mne cesta vedla přes Egypt (foto níže napoví) a večer se odměnil jedním kusem točeného piva z pivovaru Libertation.

Večer jsem mohl dumat, zda vrchol má 143 nebo 136 m n. m. – viz fotka mapy níže.

Les Platons – 143 m n. m. (GPS: 49.2480947N, 2.1050889W)

  1. Jaro+Flídr Jaro+Flídr

    U teba ma už nič neprekvapí. Pekné ostrovy to sú. Bol som tam kedysi, ale bez kopcov. Gratulácia!

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Man, Jersey, Guernsey i Sark jsem znal sotva z hodin dějepisu/zeměpisu. Díky kopco-hobby jsem měl neskutečné štěstí a navštívil místa, která by mi zůstala skryta. Doporučuji všem !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *