Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Guernsey a Sark – Normanské ostrovy II

Michal Zhor 0

Po průzkumu ostrova Jersey, zdolání jeho nejvyššího vrcholu Les Platons a pohledu do mapy, bylo nabíledni, že neodolám návštěvě sousedního ostrova. Normanské ostrovy tvoří sedm obydlených ostrovů, ale dva jsou soukromé a jejich návštěvu si tedy nedopřejete. Na dalších dvanáct neobydlených ostrovů zavítat lze. Druhým největším ostrovem je Guernsey s populací lehce nad 60000 ks a pokud zrovna jezdi trajekt, tak sem můžete dojet z pevniny anglické/francouzské nebo z ostrova Jersey. Bohužel trajekt nejel a ja se tak dostal k nevšednímu zážitku, letěl jsem menším typem letadla (ATR72) a let měl trvat dle výpočtu 8 minut. Nestihl jsem si na palubě objednat ani rohlík a po 9 minutách jsem dopadl na nejvyšší bod ostrova Guernsey. Ano, bylo to tak snadné, zdolat nej bod ostrova, neboť se nachází na letišti v lokalitě zvané Hautnez. Aktuálně nejvyšší místo se nachází před příletovou halou, za čekárnou na autobus, avšak již od pohledu se jedná o lidský výtvor a tento cca 4metrový val vytvořil bagr. Původní nejvyšší místo tedy leží možná pod asfaltem, betonem či v některém záhonu. Výšku letiště uvádí wikipedie 102 m n. m., jeden bláznivý zdolavatel uvádí výšku „vrcholu“ 111 m n.m. a já si tedy zapíši do deníčku 111.

Nejvyšší hora území spadajícího pod rychtářství Guernsey se však nachází ostrově Sark, kde žije sotva 500 lidi a nejezdí tam automobily. Na ostrov můžete doplavat či doplout a já zvolil druhou alternativu. Lodí pro 100 lidí jsem se se dostal po 45minutách klidné plavby až na pevninu. Ostrov Sark je tak malý, že na jeho pěší průzkum mi stačilo 5,5h a to jsem strávil půlhodinu v hospodě. Ostrov můžete projet také na zapůjčeném kole neb zde existují dvě půjčovny. Místní používají traktory jako my auto či motocykl, cesty jsou hliněné a dopravní značku zde nenaleznete. Nejvyšší bod se nachází ve středu ostrova a je dosažitelný po půlhodině chůze od přístavu do kopce. Jmenuje se Le Moulin, což v překladu jest mlýn a sahá do výšky 114 metrů nad moře. V této části vrcholu jsem se zapotil asi nejvíc, protože po kochání pohledem do vinice, jsem musel zápasit sam se sebou. Naštěstí na ostrově naleznete krásné a čisté WC každou půlhodinu a tak skončilo jen u zapocení. Za prohlídku stojí Malý Sark, část ostrova oddělená mostem postaveným na hřebeni spojující menší a větší část ostrova. Místní lidé se usmívají a každý „traktorista“ vám zamává. Odhadem více než čtvrtina domů je ve stavu postdezolátním a opuštěných, snad se ostrov nestane jen atrakcí pro turisty. Zpáteční cesta lodí byla velkým zážitkem, loď narážela na vlny vysoké jak barák, voda šla hodně přes palubu a pár lidí se vrátilo zcela mokrých. Zážitek jak má být.

A nyní vám prozradím, proč jsem sem jel. Okolo ostrova Jersey se totiž vyskytuje a chová perlorodka, zdroj velmi kvalitních perel. Kdo chce jet na Cejlon, tak ať na Šrí Lanku nejezdí a loví v Jersey.

Guernsey – Hautnez 111 m n.m. (GPS: 49.4312014N, 2.5959861W)
Sark – Le Moulin 114 m n. m. (GPS: 49.4312092N, 2.3623644W)

GUERNSEY

SARK


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *