Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Krajní body ČR – západ

Michal Zhor 0

Pobíhání z kopce na kopec mne baví, ale když jsem uzřel na webu vrcholovka.cz výzvu Krajní body ČR, bylo „vymalováno“.

Čtyři nejkrajnější pozice světových stran jsem nemusel složitě dohledávat z tepla domova, neboť v rámci výzvy byly uvedeny jejich souřadnice. V praxi jsou tyto body v terénu oslavně označené.

Dnes se mi do cesty připletl nejzápadnější bod České republiky, který leží za vískou Krásná (nejzápadnější obec ČR) v odlehlém geomorfologickém celku Smrčiny. Nejzápadnější bod ČR se nachází na dně potoka mezi dvěma historickými hraničními kameny datovanými rokem 1844 a dříve se zde rozkládala obec Újezd. Nejvíc lidí v Újezdě žilo na sklonku 19. století, v roce 1890 zde napočítali ve 46 domech 295 obyvatel, v roce 1939 už to ale bylo jen 175 obyvatel ve 40 domácnostech. Ve vsi působilo hned pět spolků, kromě nezbytných hasičů to byly Svazek zemědělců, Spolek německé zemské mládeže, Společenství myslivců a Pohřební spolek. Centrem společenského života a oblíbeným výletním místem turistů z obou stran hranic byl hostinec Gasthaus Ludwig s tanečním sálem. Po válce, do léta 1946 byli všichni zdejší obyvatelé odsunuti, dosídlení nebylo kvůli blízkosti státní hranice v plánu, a obec byla v roce 1948 oficiálně zrušena. Zkáze neunikl ani hřbitov, který si v Újezdu založili až v roce 1865, aby se nemuseli se svými nebožtíky trmácet až do Aše. Poslední pohřeb se tu konal v lednu 1946, kdy sem k věčnému spánku uložili mlynáře Egona Korndörfera, který se, patrně v sebevražedném úmyslu v očekávání odsunu, utopil ve vlastním rybníce. Roku 2010 byl hřbitov „opraven“ a stojí zde velký kříž.

Já šel k vrcholu od lesa, neboť ubytování na české straně se vyšplhalo do astronomických výšin – v okolí Karlových Varů nad 17000kč (3 volné kapacity) a tudíž jsem využil násobně levnější nabídky v Německu. Cestou k vrcholu jsem přešel Újezdský potok přes mostek (Most Evropy alias Most přátelství) vybudovaný roku 2008 místními nadšenci (není nadto být nadšen).

Nejzápadnější bod České republiky se nachází na dně potoka mezi dvěma historickými hraničními kameny datovanými rokem 1844, kdy se definitivně ustálila dodnes nezměněná hranice mezi Rakouským císařstvím a Bavorským královstvím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *