Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pohansko a dvě vyhlídkověže

Michal Zhor 0

Z lásky k jihu Moravy, přijal jsem i výzvu Nejhory Dolnomoravského úvalu z webu www.vrcholovka.cz a to i přesto, že hory se zde nevyskytují, kopce jsou malé, ale místy vskutku krásné. Cílem poobědového a blátivého výletu se staly tři lokality, nejednalo se o vrcholy, ale zajímavé lokality s monumenty.

Cil 1 – Vyhlídková věž Mikulčice (160 m n. m.)
V lužních lesích, v areálu Slovanského hradiště, byla postavena 30m vyhlídková věž, ze které se můžete porozhlednout po okolí a omrknout základy dávných staveb. Toto vše můžete mimo zimní měsíce, mají zavřeno a rozhledna spí.

Cíl 2 – Vyhlídková věž kostela Povýšení sv. Kříže (168 m n. m.)
Od roku 2012 lze z kostela PSK hodit oko do dáli a porozhlédnout se po Lanžhotu a jeho okolí. Kdo má špatné oči, uvidí sotva do Tvrdonic, kdo je ostrovid, ten dohlédne až do Košic. Otvírací doba květen až září.

Cíl 3 – Pohansko (157 m n. m.)
Pohansko jest velkomoravské hradiště, kulturní památka a na jižním okraji hradiště se nachází empírový lovecký zámeček z let 1810–1812 vybudovaný podle návrhu Josefa Hardmutha, který si patentoval tuhu (směs jílu a sazí) a staromilci ještě vlastní tužku KOH-I-NOOR Hardmuth. U zámečku je posezení, bufet, rybník a bunkr, ale do zámečku na čumendu se aktuálně legálně nedostanete (zavřeno).

Vyhlídková věž Mikulčice

Vyhlídková věž kostela Povýšení sv. Kříže

Pohansko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *