Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Křížový vrch a Kalvárie – předsilvestrovské rozjímání

Michal Zhor 0

Souhra okolností mne dnes dovedla až do svatostánku konzumu, obchodního centra Olympia, ve kterém právě probíhaly závody o předzásobení se potravinami na několik Silvestrů. Patrně z hladu tryskala agresivita nakupujících do okolí a já musel nakupování brzy ukončit, nebylo mi tam dobře. Neplánovaně jsem vyrazil na nejbližší kopce z výzvy vrcholovka.cz – Nej hory Dolnomoravského úvalu. Počasí nepřálo výhledům, blátem jsem si obalil obuv i vozidlo, ale stálo to za to.

První metou výškovou se stal Křížový vrch, dosahující do nezávratné výšky 251 m n. m., který se zoval v minulosti Volský vrch. Pod vrcholem se nachází kaple sv. Rocha, postavená k ochraně proti moru, ke které vedla křížová cesta a tak Volský vrch se stal v dávné minulosti Křížovým vrchem a volové se posunuli asi na jinou pastvu. Já bohužel kopec zdolal z druhé strany a tak jsem kapli neviděl, snad někdy doplním a v nedalekém parku omrknu hráče discogolfu.

Druhou kopco-výzvou se stal kopec Kalvárie (262 m n. m.), který se nachází nad gigantickým zábavním parkem – Vinařství U Kapličky. Z místního parkoviště to není daleko, ni vysoko, nu a na vrcholu kopce nepřehlédnete kapli sv. Urbana a už vůbec rozhlednu Dalibor. Rozhledna je vysoká 11m, vyhlídková plošina je ve výšce 8m a rozhledna je přístupná 365/24. Já se podíval do mlhy, ale anoncovány jsou výhledy na Pálavu, Novomlýnské nádrže či na protější Přítluckou horu.

Křížový vrch (251 m n. m.)

Kalvárie (262 m n. m.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *