Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Čtverka v Dolnomoravském úvalu

Michal Zhor 0

Poslední den roku nadešel a tak jsem uzavřel svoje kopcobraní na jihu Moravy v rámci výzvy webu www.vrcholovka.cz – Nejhory Dolnomoravského úvalu. Předpověď počasí mi nešla na ruku, ale silou vůle jsem rozfoukal mlhu/mraky a výhledy z vinných kopců byly kulervoucí.

Prvním kopcem dne se stala Stará hora (215 m n. m.), která se krčí nad Hlohovcem a můžete z ní vidět největší moravský rybník Nesyt. Na kolo vynikající trasa.

Druhým kopcem byly Chrastiny (292 m n. m.) ke kterým jsem se dostal přes ikonickou památku, vyhlídkovou kolonádu na Reistně s nápisem „Syn otci, bratr bratrům“. Při návrhu se architekt Joseph Hardmuth nechal inspirovat Gloriettou ve vídeňském Schönbrunnu. K vrcholu Chrastiny vede naučná stezka Bosou nohou a dále se můžete podívat na Bránu druidů, ugrilovat něco u rozhledny.

Ten kdo má dost sil, ten si výlet může protáhnout po Valtické cyklostezce na kopec U Topolů (268 m n. m.). Z tohoto nevýrazného kopce, který má na vrcholu tyčku, jsem to zalomil do nižších partií a mazal k jeskyni Peklo. Jedná se /a to si sedněte na zadel/ o umělou jeskyni, která vznikla koncem 18. století. Autorem byl pravděpodobně rakouský architekt Isidor Canevale.

Posledním kopcem dne se stala Hůrka (246 m n. m.). I zde nenaleznete vrcholový šutr či tyč, ale na vrcholu někdo vybudoval dřevěnou boudu na nářadí (aktuálně v počínajícím rozpadu, po napadení zlodějem, který se polekal pracovních nástrojů). Já si při tomto výstupu našel budoucí cíle do výzvy vrcholovka.cz – Zvěřinec (alias kopce se zvířecím názvem) a příští rok snad zdolám Syslí vrch a Liščí kopec.

Stará hora (215 m n. m.)

Chrastiny (292 m n. m.)

U Topolů (268 m n. m.)

Hůrka (246 m n. m.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *