Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Novoroční trojka Dolnomoravského úvalu

Michal Zhor 2

Do roku 2023 jsem vstoupil výstupy na kopce s extrémně nízkým převýšením, nejednalo se snad ani o kopce, ale o lehce pokrčené roviny.

První prďola dne se jmenuje na mapách Čertobrd, ale místní jej nazývají Čertoprd a jeho výška je kulatých 200 m n. m., holt vacenovický gigant. Pojmenován byl po čertovských plynech vyvěrajících ze země a sirovodíkového pramene, který vyvěral a SZ úpatí kopce. Na vrcholu chybí tyč i výškový kámen, nejvyšší partie jsou označeny shlukem kamení a třeba časem zde vyroste kamenná mohyla. Možná zde bude nový brd, možná jen prd.

Druhý pinďa již není úplně nevýrazný, dosahuje do výše 265 m n. m., převyšuje své okolí o 58m a jmenuje se Náklo. Dříve zde firma Baťa těžila lignit. Dnes u vrcholu naleznete hustou směsici soch (kupec Sámo, Cyril a Metoděj, knížat Rastislava a Svatopluka ….), ukřižovaného Ježíše, dřevěný liliový kříž s kameny z různých částí světa. Pro mne, puristu a minimalistu, místo působící přeplácaně. Pro místní pěkný výhled a možnost setkat se, upéct pokrm na ohni. Místní jsem nerušil a prodral se k vrcholové tyči se šutrem a sestoupil do nížiny.

Posledním kopcem dne se stal vrchol Jochy s výškou 208 m n. m. Přátelé, pokud předchozí kopečky jsem nazval pokrčenými rovinami, tak kopec Jochy byl lisován jako list v herbáři. Joch alias jitro, je stará plošná míra představující plochu, kterou oráč s koněm zorá za jitro čili jeden den od jitra (rána) do poledne, případně až do soumraku. Vrchol je označen dvoutyčím a dostanete se k němu téměř nepozorovaně od obce Hrušky. Můžete se k němu dostat také od vesnice Moravský Žižkov, ale to budete míjet katastrem nepoznanou stavbu (hrůzu v poli) se psím dozorem. Po cestě každopádně vyplašíte plno srnek, zajíců a bažantů a tento kopec bych už neopakoval. Vyplašenou zvěř pak může sejmout někdo na silnici, vrcholový výstup po okraji hluboce zoraného pole není nic moc zážitek, v sezóně dost plodin podupete a dle zápisů na vrcholovka.cz jsem rád, že jsem se nepotkal s panem majitelem té černé stavby. Potkal jsem jen zastřelenou srnu, která nebyla dohledána lovcem.

Slunce se rozhodlo mizet za obzor, já k domovu a snad se nenaplní „jak na Nový rok, tak po celý rok“ alias placatá neděle novoroční za mnou.

Čertobrd – 200 m n. m.

Náklo – 265 m n. m.

Jochy – 208 m n. m.

  1. Jiřina Jiřina

    Vidím že šlapeš v mém úvalu velmi intenzivně 🙂
    Jochy jsem naštěstí zvládla ještě před orbou a opravdu je to zapomenutelný ,,kopec“.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Tak snad se na kopci setkáme 🙂 – nejen v DM úvalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *