Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

1. apríl – mezinárodní den ptactva

Michal Zhor 0

Jedu jak pila, pracuji až dřu a tak na horozážitky není čas. Naštěstí se blíží svátky velikonoční a plánovaný Island. Aprílová předpověď jeden den ukazuje, že se z nebe vysype metr sněhu a druhý den ani vločka. Teploty jsou neustále hnusné a v případě větru i megahnusné až smrtící. Nějak bude.

V týdnu nastala první noc, kdy budka osiřela, sýkorka se na večer nevrátila do svého půlročního úkrytu a randila někde v lese. Navíc přes den si v budce staví hnízdo špaček a pokud se něco nečekaného nestane, tak budu hrdým špačkobytným.

Na krmítko mi pravidelně dolétají všechny doposud pozorované druhy ptáků a zaznamenat nový druh bude velmi těžké. Pomohl by záznam s následnou obrazovou analýzou, ale nechce se mi, nebudu si lovy ulehčovat.

První dubnový den je od roku 1906 mezinárodním dnem ptactva a byl iniciován podepsáním „Konvence o ochraně užitečného ptactva“. Naše republika přistoupila ke konvenci roku 1924 a do té doby se slavil „Den ptáků“ od roku 1900 v rámci Rakousko-Uherské monarchie. Ptákem roku 2023 je polák velký, větší „kachna“, která se stala postupem času ohroženým druhem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *