Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Saudská Arábie – nejasnosti o nejvyšším vrcholu

Michal Zhor 0

Podívat se do Saudské Arábie nebyl nikdy můj sen. Sny v mém repertoáru absentují a nebýt mého cestování za nejvyššími vrcholy evropských států, tak bych se nedostal ani k aktuálnímu lehkodotykovému bádání o nejvyšším vrcholu Saudské Arábie. Evropské nej vrcholy v mém seznamu „docházejí“, Saudská Arábie se otevřela turismu, bláznivé letecké společnosti umí dopravit batůžkáře do kdejaké exotiky, tak proč se nepodívat dále než za humna.

Většina obyvatel Saudské Arábie asi nejvyšší vrchol země vůbec nezná, menšina si myslí, že je to vrchol Jabal Sawda, který se nachází v horské oblasti nad městem Abha. Na mapy.cz naleznete, že tento vrchol sahá do 3133 i 2985 m n. m., v místním arabském tisku připustili i hodnotu 3015 m n. m. Ponorem do problematiky jsem se s přáteli horošťouraly dostal ke článkům Erica Gilbertsona, který se svými přáteli v srpnu 2018 vyrazil na měřičskou výpravu a přeměřili vrchol Jabal Sawda i dalšího kandidáta na prvenství, vrchol Jabal Ferwaʿ. Přesným měřením došli ke zjištění, že Jabal Sawda má 2998,7 +/− 0,6 metrů a Jabal Ferwaʿ 3001,8 +/− 0,7 metrů. Z toho plyne, že Jabal Sawda není nejvyšší horou Saudské Arábie a navíc to není „trojka“ alias třítisícovka. Jabal Ferwaʿ je s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti nejvyšší horou Saudské Arábie a je to asi jediná třítisícová hora země. Naše československá expedice měla tedy jasný cíl, zdolat nejvyšší horu SA a přiblížit se co nejvíce druhé nejvyšší hoře SA.

Saudská Arábie není pro každého cestovatele a kdo má rád svůj život, ten se nebude pokoušet řídit vozidlo na saudských pozemních komunikacích. Silnice překvapivě nejsou ve špatném stavu, kdo si dá pozor na velbloudy a zabijácké retardéry, ten se dostane do druhého kola, do souboje s ostatními řidiči. Jízda v SA je věčný boj a když vás někdo nepředjede zleva, tak to zvládne zprava. Dvojitá čára, zatáčka, tma či jejich kombinace není důvod k tomu odložit předjíždění a auta frčí nejen připojovacím pruhem, ale i souběžně mimo asfaltovou vozovku. Na tříproudé silnice je pět proudů vozidel standardem. Kdo předpokládá, že existuje nějaká přednost, ten se nedočká a nedivím se, že Saudové vedou ve statistikách úmrtnosti. Pokud nepřistoupíte na jejich hru, neblázněte a nesedejte za volant. Saudové jsou v pár ohledech jiní lidé a nepřijde jim třeba zvláštní stoupnout si před vás do fronty při placení. Nestoupne si před vás jeden, ale i druhý ….. a pokud si neprosadíte svou, tak vystojíte důlek. Oni nemají nic proti vám, jim to jen nepřijde divné. Turisté jsou v SA (a zejména v oblastech mimo velká města) hodně velká exotika, v životě se mne nikdo tolikrát nezeptal odkud pocházím a stanete se tak okamžitě centrem nenápadného okukování. Mimo jízdy na silnici je SA asi bezpečnou zemí, turista není chodící peněženka či otravný hmyz, určitě existují témata, při kterých by tekla krev, ale nikdo vás neotravuje jako v Egyptě.

Na letišti v Rijádu jsme po příletu během krátkých třech hodin zakoupili SIM kartu s 25GB dat za cca 600kč, vyměnili USD za rijály a sehnali auto. Zajištění vozidla byl očistec a i přesto, že jsme se po internetu dohodli na platbě v hotovosti neb platební operace se nedařila a nedařila. Na letišti jsme hledali půjčovny, po nalezení naší půjčovny jsme zjistili, že platit hotově nelze a naše karty jejich terminál ignoruje a navíc chtějí karty kreditní (ne debetní). Dobrá věc se podařila, nalezli jsme půjčovnu, která uměla divy a podařilo se jim i zajistit on-line povolení k řízení pro cizince (můj mezinárodní řidičák nedostačoval a s národním řidičákem bych asi neměl už vůbec šanci). Kdo chce v SA fungovat, nechť má hotovost, Saudové mají své MADE karty a zkoušet platit VISA/Mastercard vás brzy přestane bavit.

Z RIjádu jsme se vydali druhý den ráno na celodenní štreku do města Abha, kde jsme si zajistili ubytování neb po cestě dlouhé přes 800km si ubytování přes booking neseženete. Jízdu jsme prokládali nealko pivem, místním fast-food obědem a nakonec se rozhodli, že vrchol Jabal Sawda zkusíme zdolat přes západem slunce. Na vrcholu Jabal Sawda je veliký hotel, restaurace, ale aktuálně je vše uzavřeno a do oblasti se nedostanete (místní to komentují v recenzích, že z piknikového místa se stává vojenský objekt). My jsme nalezli alterntivní příjezdovou trasu, dorazili k vrcholu na minutu přesně se západem slunce. Vrchol se nachází v objektu vymezeném plotem s ostnatými dráty, ale brána byla otevřena a tak namísto nenápadného vstupu jsme zvolili nápadné vniknutí vozidlem. Podařilo se nám udělat pár fotek vrcholových partií, popovídali jsme si krátce s ostrahou, která nám dala nabídku co se neodmítá. Slíbili jsme jim, že okamžite vypadneme a vymažeme fotky, v opačném případě chtěli volat vysílačkou posilu. Moudřejší nemaže fotky, moudřejší zdrhá. Zdekovali jsme se a při útěku se mi podařilo zapíchnout větev do břicha, tudíž jsem si odnesl na památku jizvu a modřinu. Výstup jsme oslavili pakistánskou večeří. Jabal Sawda 2998 m n. m. zdolán !

Druhý den jsme se vydali na výlet k druhému kopci naší výpravy, k vrcholu Jabal Ferwaʿ. Nepřejeli jsme ani osla, ani žebrající opici a auto odložili pod krutým kopcem. Strmým výstupem jsme se dostali až do oblasti, kde je v mapách zakreslen vrchol Jabal Ferwa s udávanou výškou 3004 m. n. m. Podle vrstevnic je tento bod na mapu umístěn chybně neb jeho lokace odpovídá reálné výšce cca 2950 m. n. m. a pouhým okem je vidno, že turista má před sebou ještě funění do kopce. Skutečná poloha vrcholu je od chybné lokace z mapy vzdálena o 777 metrů vzdušnou čarou. V aktuálních internetových mapách nenaleznete malou vojenskou základnu (betoonová bouda obehnaná plotem a ostnatým drátem) a také zde není zakresleno vedení vysokého napětí. Vrchol Jabal Ferwaʿ ale s přehledem poznáte a můžete se z něj legálně kochat pohledy do údolí, ale i na na další „skorotřítisícovku“, které se jmenuje Jabal Natfa‘ a trčí do výšky 2965 m n. m. Cestou dolů jsme dostali od pakistánských dělníku, kteří prováděli stabilizaci cesty, dárek ve formě jantarového cukru a posunuli se do starobylé vesničky Rijal Alm. Středoevropana zmlsaného památkami tato vesnička neposadí na prdel, ale cestou dolů vám možná uhoří brzdy a cestou nahorů možná zavaříte auto :-). Vše jsme přežili a jdeme dokončit náš pobyt hledáním něčeho zajímavého …… alias najdi jehlu v kupce saudského sena.

Jabal Sawda – 2998,7m (GPS: N 18.266717°, E 42.368264°)

Jabal Ferwaʿ3001,8m (GPS: N 17.928547°, E 43.265528°)

Ostatní ze Saudské Arábie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *