Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Orrdalsklint – Alandy

Michal Zhor 2

Alandské ostrovy jsou autonomní, demilitarizovanou provincií Finska, z hlavního města Aland Mariehamnn je to dvakrát blíže do Švédska než do Finska a mluví se zde švedsky, což mi nevadí, protože já umím stejně dobře švédský, tak jako finsky. Celkově žije na ostrovech okolo 30000 občanů a pro milovníky počtů sděluji, že ostrovy se skládají z 6757 ostrovů a útesů. Mezi mnoha ostrovy jezdí bezplatný přívoz, silnice jsou červené a ne černé jako u nás a platí se zde eurem. Na ostrovy můžete doplavat, dojet trajektem VikingLine nebo doletět. Jízda trajektem trvá cca 6-7h, patrně je dotována neb lístek stojí 15-18 euro, ale zase lidé utratí zábavné žetony při nákupu alkoholu, kuřiva či nacházejí chechtáky do zábavné bedýnky „výherního“ automatu.

Nejvyšší vrchol se nachází na hlavním ostrově (uffff, nemusel jsem hledat pramici), jmenuje se Orrdalsklint a dosahuje do nadmořské výšky 129,1 m n.m. Vrchol je zalesněný, nachází se na něm dřevěná rozhledna a nejvyšší bod naleznete pod ohništěm. Těsně pod vrcholem se v lese schovává červená chatka, která byla vybudována jako vojenská pozorovatelna. Těsně pod chatou se nachází kadibudka a ta má stále stejný účel využití.

Pro budoucí návštěvníky vrcholu info: Kratší výstupová cesta neexistuje, musí se pohodlně vrchol obkroužit. Já zkusil využít i jednu krátkou sestupovku, ale nestojí to za to, cesta brzy končí a člověk pak dupe v místech, kde by neměl.

Další fotky k pokoukání

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Konečně jsem přespal na vrcholu. Příště Everest nebo minimálně Mauna Kea.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *