Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Paříž – dva nej hrboly

Michal Zhor 0

O Paříži jste dozajista mnozí dumali v letech mladického vzdoru při četbě románu I.G.Erenburga. Já nedoufal, že se do Paříže ve svém životě podívám neb mne města, houfy osob a bohužel i umění nelákají. Kroky ďábla jsou nevyzpytatelné a když už jsem se zde ocitl, tak jsem si vzpomněl na nej kopce –Moskva, Vídeň, Brno, Bratislava ….. a bylo vymalováno = jde se na nej bod Paříže.

Po letmém studiu jsem zjistil, že místní kopcomilci dělí nejvyšší body Paříže na body umístěné na veřejném a neveřejném místě. Já se lehce inspiroval, uchopil to minimalisticky a po svém.

Nejvyšší bod, na mapách jako Butte Montmartre, se nachází uvnitř areálu, v oblasti hřbitova, který přiléhá ke kostelu Saint-Pierre de Montmartre. Do kostela jsem se podíval, nejvyšší bod výšky 130,53 m m n. m. jsem obkroužil a nalezl nejvyšší bod této oblasti veřejně přístupný. Tento bod se nalézá v rohu u vstupu do kostela S-P de M a pokud by byla brána zavřená, tak tento bod naleznete před budovou číslo 2-4 v ulici Rue du Mont Cenis (128,21 m n. m.). Já se na kopec doplazil od Vítězného oblouku a bez piv. EDIT: výstup jsem si zopakoval dne 2.12.2023 a vyfotil si nejvyšší bod otvorem v bráně.

Druhý nejvyšší brdek Paříže je se nachází na kopci Belleville a já ho dal pěšky od muzea Louvre. Nej bod kopce se nalézá uvnitř hřbitova a dosahuje výšky 128,64 m n. m. a pokud by bylo zavřeno, tak napravo od vstupu do hřbitova se nachází nejvyšší veřejně přístupné místo tohoto kopce s výškou 128,508 m n. m (dle cedule), nivelační značkou a cedulí s popisem. Vrchol jsem zdolal s podporou místních piv.

Butte Montmartre 130,53 m n. m.

Belleville 128,64 m n. m.

Pařížský sběr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *