Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Teleček – pražský Everest

Michal Zhor 0

Jakožto správný kapitalista jsem v sobotu brzy ráno musel vstát, přetrpět jízdu po dálnici do matičky stověžaté a makat. Po sedmé hodině ranní jsem se tudíž zjevil v Praze, prokousal se na její západní okraj a protože jsem měl chvíli času, tak jsem se rozhodl zdolat nejvyšší bod nacházející se na území Prahy. Tento bod nese název Teleček, sahá do výšky 399 m n. m. a ve skutečnosti se nejedná o vrchol, ale jen o místo, kde hranici Prahy protíná pozvolna klesající V-S hřeben, jehož nejvyšším vrcholem je kopec Růžová (410 m n. m.) u Rudné. Jenže Růžová je v ofsajdu – tedy mimopražská. Od Rudné nevýrazný hřebínek pokračuje směrem S-Z k Červenému Újezdu a nejvyšším pražským vrcholem není tedy Teleček, ale nedaleká, o něco nižší velehora, Kopanina (390 m n. m.) ……. a tu si dám někdy příště neb je součástí výzvy „zdolej si vrcholy všech krajů ČR„.

Na mapách ještě nenaleznete mnohé krabice rozházené v polích (skladovací haly) a také z mapy či satelitního pohledu by vás mohlo napadnout, že téměř až k vrcholu dojedete po komunikaci, která začíná z hlavní silničky spojující obec Chýně a Chrášťany. Na vstupu vás bude čekat závora a já měl velké štěstí, že i kluci od bagru a tatrovek v sobotu ráno pracují do roztrhání pneu. Z mapového podkladu nevyluštíte to, co jsem zjistil já. Po necelých 200m se dostanete na „vidličku“, autocesta doleva vede do nikam (tam nejezděte vozem, neprojedete ani po gruzínském tréninku) a cesta doprava vede k vrcholu, ale vede přes peklo. Vše je důkladně monitorováno a počet kamer na m2 dosahuje hodnoty typické pro čínské velkoměsto. Naleznete zde deponii stavebního odpadu (betony, asfalty, šutry) a dvě boudy, ve kterých spávají lidé a jejich čtyřnohé bestie. Měl jsem z pekla štěstí neb bagrista mne z areálu nevyhodil, ba naopak mi doporučil nechat auto na jejich pidiparkovišti. Druhé velké štěstí mělo podobu neprokousnuté prdele od hlídacích psů, kteří se budou mimo pracovní dobu pohybovat mezi „příbytky“ volně a možná směrem k vám rychle. Vrchol jsem zdolal bez problémů, sem tam mne vegetace škrábla, hmyz se zakousl, ale nesrovnatelné s hlídacím ořechem velikosti XXXL. Nejvyšší bod Prahy je na okraji a to nejen pražské oblasti, ale na okraji zájmu a byl jsem rád, že jsem nebyl „líná huba“, dotázal se bagristy na vstup a nezkoušel projít k bodu od severní stezky vedoucí do osady Sobínka. Musel bych mít mačetu a čas. Z vrcholu jsou výhledy na skladovací haly, pole, dálnice.

Na tento „bod“ se vydá jen pár mimoňů a pokud někdo nechce jít „přes psí hotely“, tak nechť se plazí okolo plotu prodejny Alza z ulice Severní (Chrášťany).

V Brně Kopeček, v Praze Teleček a já ……. jdu dál.

Teleček – 399 m n. m. (GPS: 50.0541983N, 14.2631700E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *