Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Berlín – dechberoucí vrcholy

Michal Zhor 0

Berlín je trvale zalidněn dvojnožci v počtu 3,6 milionů kusů a žije se zde hodně při zemi. Ač jsem byl plně vytížen, podařilo se mi navštívit – nejvyšší přirozený bod Berlína, nejvyšší nepřirozený bod Berlína (no dobře, druhý nejvyšší) a také nejvyšší bod Berlína. Popoplujeme a popořadě:

Nejvyšší přirozený bod Berlín, kopec který nevytvořil člověk alébrž příroda v době ledové, se zove Müggelberge a leží nad řekou Dahme. Soustava místních kopců je silně zalesněna, mezi dominanty patří Kleiner Müggelberg (88 m n. m.) a Großer Müggelberg (114 m n. m.). Na Malém Mudlovském vrcholu naleznete rozhlednu Müggel-Tower se 126 schody (stanoveno s odchylkou +/- 0 schodů), stánek s buřty a restauraci (obé v čase mé návštěvy zavřeno, tudíž usuzuji, že očekávají hosty převážně o víkendu). Lesní pěšinou se od rozhledny až na hlavní vrchol dostane i lemra a tak jsem na vlastní oči viděl vrcholový kříž. Kříž dobrý, rozhledna takové chladné, betonové, německé dílko. Výhledy gut !

Nejvyšší nepřirozený neboli člověkem vytvořený kopec v berlínské oblasti je hromada Arkenberge, která začasla vznikat od osmdesátých let vršením stavební suti až do konečné nadmořské výšky 121,9 m n. m.. Nachází se v oblasti zvané Pankow a musel bych tento kopec zdolat překonáním plotu, vstup na vrchol k vrcholovému kameni je posledních pár let zapovězen. Dole pod tímto umělákem naleznete vrchol se stejným názvem, původní kopec Arkenberge s nadm. výškou 64m. Třeba tam někdy vniknu a tento vrchol zdolám, nevylučuji to, ale jeví se to jako málo pravděpodobné. Dostat se do spárů policie a mít prdel okousanou od německého vlčáka, to mohu zažít i jinde.

Nejvyšším nepřirozeným kopcem Berlína byl po dlouhá desetiletí kopec Teufelsberg (Čertův kopec), který byl navršen z válečných trosek (denně naváženo až 800 nákladních vozů suti, celkově 26 milionů metrů krychlových, cca tedy 1/3 berlínských trosek). Na jeho vrcholu byla vybudována americko-britská odposlouchávací základna, která je v současné době veřejnosti přístupná a žalostný stav byl zachráněn umělci a sprejery. Dříve zde proti naší straně sporu pracovalo 800-1500 vojáků denně, budovy neměly okna a tak museli bez denního světla vydržet až 9h denně (takže jako v dnešních montovnách). Dnes pěkné grafity, sochy a kdeco umělecky zajisté hodnotného, navíc s krásným výhledem na Berlín od radarových koulí. Doporučuje 11 z 10 kochačů i když je to výškově „dvojka“.

Nejvyšší bod Berlína naleznete na špici televizní věži Berliner Fernsehturm, nacházející se nedaleko náměstí Alexanderplatz. Tato věž byla postavena v letech 196-1969 a byla původně až 365m vysoká. V 90. letech nainstalovali anténu a vyšvihla se tak na 368m. Jedná se o nejvyšší volně stojící stavbu v EU. Střed koule má průměr 32metrů, nachází se ve výšce 203m a naleznete zde vyhlídkovou část věže. Kdo se chce dostat o 4m výše, pokochat se v otočné části sedíce na prdeli, ten navštíví restauraci. Dříve se restaurace otočila o 360° za jednu hodinu, dnes to zvládne za dvacet minut (takže to člověk svými senzory vnímá). Kuchyně restaurace se z bezpečnostních důvodů nachází v přístavbě pod věží a pokrmy se do restaurace dopravují výtahem. Vrchol zažit.

Berlín gut !

Müggelberge

Teufelsberg

Fernsehturm

Berlin šrot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *