Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Krajní body ČR – sever

Michal Zhor 0

obíhání z kopce na kopec mne baví, ale když jsem uzřel na webu vrcholovka.cz výzvu Krajní body ČR, bylo „vymalováno“.

Čtyři nejkrajnější pozice světových stran jsem nemusel složitě dohledávat z tepla domova, neboť v rámci výzvy byly uvedeny jejich souřadnice. V praxi jsou tyto body v terénu oslavně označené.

Dne 13.8.2023 se mi do cesty připletl nejsevernější bod České republiky, který se nachází u hraničního kamene č. 2/41 v katastrálním území osady Severní, části nejsevernější české obce Lobendavy v okrese Děčín v Ústeckém kraji. Lidmi z okolí je prý nazýván „Nordkap“. Až do roku 2013 byl za nejsevernější bod ČR považován hraniční kámen 2/40 a tak majoritu cedulí, kryté posezení Am Nordkap a další znaky nejsevernějšího bodu, naleznete u tohoto kamene. U kamene 2/41 byl 28.října 2013 odhalen velký kamenný pomník s kamennými lavičkami (zhotoven na popud obce Lobendava). Nejkratší trasa k nejsever bodu ČR vede od německého výletního hostince Waldhaus. Já se rozhodl pro zdolání tohoto bodu cestou okružní, cestou okolo vrcholů Smrkový vrch a Buková hora. Buková hora jest nejsevernějším kopcem ČR, dosahuje do výše 512 metrů nad moře. Pro milovníky čísel: nejsevernější bod je vzdálen od Baltského moře 290km vzdušnou čarou, takže kdo má křídla, nechť letí. Výhledy mírné, cesta neprošlapaná.

V okolí se mi podařilo navštívit ještě pár zajímavých míst:

Pěnkavčí vrch (792 m. n. m.) – druhá nejvyšší hora Lužických hor, pouze o 1m nižší než jedničkový Luž. Bez výhledu, avšak s houbami.

Trojmezí Česko-Německo-Polsko – nachází se u Hrádku nad Nisou (z PL: Kopáczow, z DE: Zittau) a přes řeku Lužická Nisa musíte brodit/plavat/plout neb tato oblast je pravidelně pustošena povodněmi a mosty aktuálně neexistují. Já navštívil bod z německé strany, neměl jsem nic nastudováno. Zpětně vím, že z české strany od jezera Kristýna by to mohlo být hezčí. Někdy příště.

Mužský (463 m n. m.) – třetí nejprominentnější hora Jičínské pahorkatiny, na vrcholu naleznete pomník obětem prusko-rakouské války z roku 1866, lavičku na kochání a výhledy.

Nejsevernější bod ČR

Buková hora

Pěnkavčí vrch

Trojmezí Česko-Německo-Polsko

Mužský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *