Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Piton des Neiges – topka Réunionu a Indického oceánu

Michal Zhor 2

Nejvyšší horu Réunionu jsem měl v hledáčku již v březnu neb jsem se potuloval na vedlejším ostrově. Na Mauriciu jsem zdolal nejvyšší horu Piton de la Petite Rivière Noire, ale 24h výlet na topku Réunionu se mi nepodařilo prosadit (mrtvej Homolka) a tak se pachatel musel vrátit na místo činu. Cílem se stal odpočinek na plážích se žraloky i utrpení při výstupu na vrchol Piton des Neiges, který je se svojí výškou 3070 m n. m. nejen nejvyšší horou Réunionu, ale i celého Indického oceánu.

Réunion byl do 17.století ostrovem liduprázdným, následně se sem nacpali francouzští přistěhovalci a jejich poddaní. Od roku 1946 je spravován jako francouzský region a nyní také spadá do eurozóny, což má své výhody neb můžete volat a datovat jako v ČR (pokud se vám chce, pokud musíte). Tip na film odehrávající se na Réunionu: Siréna od Mississippi s Belmondem a Deneuve.

Na Mauriciu jsem si na osmistovkový vrchol vzal tenisky, plavky a tričko. Zde jsem musel na zdolání „trojky“ nabalit do batohu více (bundu nepromokavou i lehké zateplení) a hlavně láhev vody, protože mne čekalo převýšení 1500m. Týden před odletem předpověď hlásila hnusotu, déšť, vítr a poctivou teplotu pár stupňů nad nulou. Na přestupu v Paříži se v předpovědi udělalo pondělní okno, kdy by zdolání nemuselo být utrpením a mohl bych i něco z vrcholu vidět. Majorita réualpinistů odpoledne vyleze na chatu, která se nachází cca 500 výškových metrů pod vrcholem a na východ slunce se vydrápe na vrchol. Já ty východy slunce na vrcholech nemusím bo se tam mačkají kdejaké existence. Vystartoval jsem od autobusové zastávky Le Bloc s východem slunce, krásně si opaloval zátylek a okolo 9h si dal na povrcholové chatě pivo. Udělal jsem dobře s načasováním výstupu, na vrcholu jsem si rozbalil dokonalou a téměř liduprostou pozorovatelnu. Vrcholy okolo krása, výšková kóta 3070 dosažena a po cestě zpět jsem ještě vylezl na vedlejší, severní vrchol hory (3052) na kterém se nachází meteostanice. S vodou jsem se ocitl na suchu a těšil se na pivo, které si dám na chatě. Smůla ! Hybaj dalších výškových 500 metrů důle horale, tam je studánka. K vodě jsem se doplazil, z igelitového pytlíku zkonstruoval půllitr a nacpal si vodu do hlavy. Nahoru jsem nastoupal 1500 výškových metrů, dolů 1500 metrů ztratil a odnesl si krystaly soli ve vousech (ten pot zde umí krásně krystalizovat) a zejména solidní spáleninu krku (to slunce zde umí opékat). Měl jsem zase štěstí, při sestupu se zatáhlo a čučel bych do mlhy. Dost bylo slov.

Příště se namažu !

Za dva dny po upálení jsem se rozhodl neplacatit se u moře a vyfuněl jsem na megasopku Piton de la Fournaise (2632 m n. m.). Bylo to o prsa Vietnamky, pár minut po zdolání vrcholu se zatáhlo a na sestupu mne obalovala voda veškeré obnažené ochlupení (mrholení Maximus).

Piton des Neiges – výstup

Paříž a Réunion – směska

Piton de la Fournaise (2632 m n. m.)

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Výhľady, kvetinky a etikety na fľaškách tam majú veľmi interesantné! Blahoželám k výstupu!

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Díky. V mnohém zajímavější než Mauricius (pro mne). Nakonec jsem rád, že jsem tam nebyl jen na přesnoční výstup. Jen pozor pro všechny: kdo nemaže, ten loupe kůži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *