Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jebel Shams – nejvyšší hora Ománu

Michal Zhor 2

Když na jarní prázdniny s potomky, tak na lyže ? Ne ! Tento rok do Ománu ……. do hor, na pláž a s exsousedy. Cílovou stanicí se po krátkém hledání na mapě stal Omán, země k turistům přívětivá, stát ve kterém mají pořádné hory. Nejvyšší hora Ománu leží v pohoří Al Hadžar a nese název Jebel Shams, což je v překladu Sluneční hora. Tato hora má hlavní vrchol nepřístupný, zastavěný radary a nejvyšší bod v oplocné oblasti sahá prý do výšky 3018 m n.m. Vedlejší, severní vrchol této hory je vzdálen asi 3km od vrcholu hlavního a údajně mu do třítisícovky chybí tři metry (3000-3=2997).

Kdo se chystá zdolat nejvyšší horu Ománu, chce navštívit ománský Grand Kaňón/Balcony Walk, projít se po trase W4, přespat v kempu pod stanem, ten nechť si raději půjčí vozidlo 4×4. Do kempu Sama Heights Resort se za sucha dá dojet i obyčejným vozidlem, ale údajně občas policisté nečtyřkolku nepustí. Já policajty nepotkal, jízdu s Nissan X-terra si v horách užil a přežil. Stanové městečko je hogofogo klidný kemp a ráno z něj rovnou vyjdete na trasu W4 alias Jebel Shams Trail. Po cestě kličkujete mezi bobky, sledujete a jste sledováni kozami a děláte si fotky úžasných skalních stěn. Převýšení z kempu na vrchol je přes 1000m, ale zejména po cestě na hřebeni několikrát ztratíte výšku, tudíž celkově zdolat musíte přes 1200m Na vrcholu naleznete patník, knihu, vlajku a výhledy do dálek. Přeměřil jsem vrchol a dle mých výsledků má severní vrchol Jebel Shams výšku 3002 m n. m., peakbagger.com tvrdí, že 2997 m n.m. Po zdolání „severáku“ přišel na řadu vrchol hlavní, vrchol na který jsem musel prolézt mezi ostřejšími skalkami a ve vrcholové partii kopce jsem se sunul podél plotu. Nikoho jsem nerušil, nikdo nerušil mne, vrcholová oblast je zastavěna dvojicí radarů a souborem budov. Když jsem se ocitl na konci zaplotovaného objektu, tak jsem narazil i na cedule, které upozorňují na to, že se nemá vstupovat a fotit. Nikam jsem nelezl, prošel jsem kolem nového heliportu a po vojenské cestě jsem sestoupil do údolí. Komplet zaprášený jsem se těšil na stanovou sprchu, lahodnou večeři a užíval si spálený krk a ksicht. Příště se namažu (snad).

Ománci jsou přátelští, kultivovaní, silnice mají udržované, jezdí slušně a platit se dá skoro všude kartou (i myčka za 1 OMR = 60Kč na konci světa se dala platit kartou u garážisty). Omán doporučuji i méne odvážným cestovatelům.

Tip na dobrou a fér půjčovnu 4×4 vozu do hor:
DHABAB Rent A Car – https://www.anwardhabab.com/
super podpora po telefonu přes WA: +96892128801

Výstup

Jebel Shams severní vrchol – 2997 m n.m. (GPS: 23.2121517N, 57.2797375E)

Jebel Shams hlavní vrchol – 3018 m n. m. (GPS: 23.2385489N, 57.2629550E)

Omán ostatní

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Zase niekde rajzuješ! Kopce tam majú ozaj pekné. Gratulujem k výstupu. A čo sever?

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Nejdříve nej sever Slovenska. Až poté Faerské ostrovy, Island a ….. a kdoví co mne čeká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *