Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nejnižší bod Slovenska

Michal Zhor 2

Nejvyšší body, zajímavosti, rekordy a jiné blbiny. To je moje ! Nejvyšší vrchol Slovenska jsem vyfuněl 1.7.2020 a dnes nadešel čas návštěvy nejníže položeného bodu Slovenské republiky. Pracovně jsem se zjevil v Maďarsku, v oblasti pod nejvýchodnější částí Slovenska, a cestou zpět jsem se rozhodl přibrzdit u této „atrakce“.

Nejnižší bod Slovenska se možná nachází za obcí Klín nad Bodrogom. Kamenný obelisk naznačuje nadmořskou nížku 94,3 m n.m., nachází se u slepého ramene Bodrogu a vedle obelisku stojí kostelík svatého Joachima a Anny se zvoničkou. Nápis 94,3 i slovenský znak sotva rozeznáte, při rekonstrukci to bude chtít zvolit jinou techniku. Ke kostelíku můžete dojet autem, ale majitelům nižších vozidel doporučuji zaparkovat cca 100m před příčným valem. Tento bod je v mapách značen jako oficiální nejnižší bod Slovenska. GPS výškoměr ukázal 94, mapový výškoměr ukázal 98 m n.m. GPS NN bodu: 48.3844767N, 21.7208451E

Nejnižší bod Slovenska se možná nachází za obcí Streda nad Bodrogom, výškový údaj dohledatelný na internetu hlásá 94 metrů nad mořem, bez údaje desetin metrů. K vrcholu doporučuji (pokud nejste majiteli traktoru) jít pěšky po polní cestě, která ústí na asfaltovou komunikaci vedoucí z jižní části vesnice (poznámka: na opačné straně pole se nachází levandulová louka). Tento neoficiální nejnižší bod, jak je v Google mapách označen, byl v osmdesátých letech ozdoben 11 tun vážícím kamenem, který sem dovezl Jozef Vaško za pomoci 7 chlapů a jednoho náklaďáku. GPS výškoměr ukázal 90, mapový výškoměr ukázal 94 m n.m. GPS NN bodu: 48.3609363N, 21.7559267E

V čase mého místního šetření v oblasti neoficiálního nejnižšího bodu tekla okolo voda. Voda teče z kopce a tak nejnižší bod si najde, kdo chce ! Dle jednoho internetového článku se v oblasti vyskytují místa s výškou okolo 90 m n.m. Kdo hledá, možná najde.

Ofiko nejnižší bod SK

Neofiko nejnižší bod SK

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Skutočne najnižší bod je hladina Bodrogu v mieste, kde opúšťa územie SR. 11 z 10 komárov odporúča návštevu v lete.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Já to tušil, že lidová SK tvořivost nezná mezí. Přejmenujeme tedy oblast na Komárno II a doprostřed toku umístíme sochu zlatého komára.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *