Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Budapešť – nejvyšší kopec

Michal Zhor 2

Maďarsko mám od dětství rád, je to sice placka, mluví se tam prapodivnou ugrofinštinou, ale oko tam má co vidět a hrdlo také nepřijde zkrátka. Výstup na nejvyšší kopec jsem neplánoval, dnes jsem ho prostě vyfuněl a snídani v nitru udržel.

Nejvyšší kopec Budapešti se jmenuje János hegy, nachází se na západním břehu Dunaje v Budínských vrších a dosahuje výšky 527 m n. m. Na vrcholu naleznete Alžbětinu rozhlednu, nad ní malinké návrší s posezením a zde se nachází nejvyšší bod Jánošova kopce. Na vrchol se dá dostat i lanovkou Zugligeti Libegő, ale ta byla v čase mého výstupu „v údržbě“ a tedy mimo provoz. Při sestupu z kopce jsem volil jinou trasu a prohlédl jsem si vstupy do dvou místních jeskyní. Do jeskyně jsem nelezl, nebyl čas a nejsem speleolog. Dole pod kopcem si můžete koupit langoš ve stánku, ale protože jsem měl luxusní langoš na večeři, tak jsem zůstal o hladu.

János hegy – 527 m n. m. (GPS: 47.5179833N, 18.9594626E 527)

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Tož já bych také maďarsky něco šplíchl, ale umím jen fekete, kutya, új, zárva a szeretlek. Z toho smysluplná reakce nebude :-). Budapest langos paprika czardasz. Nazdar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *