Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Emlembe – nejvyšší hora Svazijska

Michal Zhor 4

Afrika není pro mne zcela neznámým kontinentem a před cestou jsem měl představy o tom, jak to zde bude vypadat. Již při cestě mezi Johannesburgem a Svazijskem jsem pochopil, že zdejší krajina je hodně jiná než Tanzánie. Prvním cílem naší expedice Afrika 2024 se stalo Svazijsko. Svazijsko je stát v jižní Africe, roku 2018 král změnil oficiální název státu na eSwatini a jeho sousedy jsou Mosambik a Jihoafrická republika. Státním zřízením Svazijska je absolutistická monarchie, v září 1968 bylo vyhlášeno nezávislé království v rámci britského Commonwealthu. Svazijské království není klasická dědičná monarchie. Král nejmenuje svého nástupce, ale namísto toho, královská rodina rozhodne, která z králových manželek se stane „Velkou ženou“ a „Indovukazi“ (Královna matka). Syn této „Velké ženy“, se automaticky stane příštím králem. Nejstarší syn není nikdy jmenován nástupcem, ale získává jiné ceremoniální role ve státu. Hlavou státu je nyní král Mswati III.

Vízum je pro občany ČR zdarma jak do JAR, tak do Svazijska.

Pro expedici jsme zapůjčili bejby terénní vozidlo 4×4 v plné výbavě pro přežití (takže i lednice plná piv), které vonělo novotou. Silnice na africké poměry velmi dobré, kvalitativně lepší než okresky v ČR po zimě. Suzuki Jimmy je auto do hor, na silnicích hučí jako mixér a moc nejede, tudíž teoretické časy se staly pro nás nedosažitelnými. Pod kopec jsme se dostali po 16h, měli na výstup a sestup 2h, pak měl přijít západ, tma a strašidla. K výstupu jsme zvolili cestu z Jihoafrické republiky, na počátku lehce kapalo a ke konci voda létala vodorovně. Nejvyšší hora Svazijska se jmenuje Emlembe (1862 m n. m.), leží v Dračích horách na státní hranici mezi Svazijskem (distrikt Hhohho) a Jihoafrickou republikou (provincie Mpumalanga). Na vrcholu naleznete pidiboudu, hromadu ostnatého drátu, padlý stožár a vrcholovou tyč. Cestu dolů jsme volili šúsem, voda už do nás nepronikala a jehličí jsme měli všude. Na houby nebyl čas, museli jsme ulovit ubytování neb hranice do Svazijska jsou otevřené pouze mezi 8 a 16h. Hledat ubytování v JAR po setmění je opravdu hledání jehly v kupce sena, všichni jsou za ploty a ostnatým drátem. Navíc nosí zbraně velkého kalibru. Vyšlo to a my si udělali vánoce.

Emlembe – 1862 m n. m. (GPS: 25.9212627S, 31.1267306E)

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Namiesto severu juh… Pekne, chlapci!

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Člověk si zajde na pivo a Expedice Afrika 2024 se stala realitou 🙂

  2. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Mne bolo od začiatku jasné, že pivo otcom myšlienky.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Takže do 14 dní, 4 hodin, 12 minut a 7 sekund jdeme na pivo ! Objednáme ten Athos (doplňuji foto do tohoto článku), máme jeho foto z letadla !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *