Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Otse hill – nejvyšší kopec Botswany

Michal Zhor 0

Z Lesotského království pokračovala naše mise dlouhým pozemním přesunem do Botswanské republiky, která se dříve jmenovala Bečuánsko. Vízum je pro občany ČR zdarma a platí se jen za vstup auta. Cílem byla opět nejvyšší hora. Na mapě naleznete kopec Otse hill s výškou 1491 m n. m. a také kopec Monalalong hill s výškou 1494 m n. m. Na internetu je udáván jako nejvyšší bod Botswany kopec nad obcí Otse. Na internetu se píše kdeco, ale tentokrát asi i pravda, neboť přeměřování provedl jeden nadšenec na svých stránkách County Highpoint a i někteří další došli k závěru, že rozdíl mezi kopci je až 10 m ve prospěch Otse hill.

Do Botswany jsme vstoupili z JAR, přežili papírové procedury i desinfekci podrážek obuvi máčením v nějaké chemii (kulhavko/slintavko neprojdeš) a rovnou jsme jeli na nejvyšší kopec Otse hill. Přístupová cesta vede okolo policejní akademie a museli jsme hledat vhodný vjezd do oblasti, kde se dříve pod horou konaly pikniky. Dnes je oblast ještě více zarostlá a bylo dobře, že jsme měli půjčené bejby 4×4 auto. Zaparkovali jsme na konci pěšiny u bývalého lomu s jeskyněmi a přímou cestu k vrcholu jsme razili tělem, opět akce až na krev (africké keře a trávy holt musí píchat jak čert). Před vrcholem jsme nalezli kovové koše na kamení, které vyrobil nějaký šikovný Afričan pro zhotovení památníku. Nicméně ti, kteří tyto gabinové koše plnili, podcenili rovinu a kvalitu podloží, tudíž ještě před polovinou kamenné náplně došlo k sesunu a prohnutí kovové klece. Tím pro ně práce skončila a dílo zůstalo nedokončeno. On i ten výběr místa na vrcholové placce nebyl šťastný, holt Afrika. Na nejvyšším bodě hory se nachází betonovo-plechový obelisk ve tvaru válce, který měl kdysi i kovovou ozdobu. Ta bohužel ve spoji mezi válcem a tyčí zkorodovala a pro fotku jsme museli použít fixaci rukou Evropana. Na mapy.cz je vrchol umístěn o pár metrů níže, ale to pochopí každý, který se podívá na vrstevnice. Cestou dolů jsme dostali každý pár dalších šrámů, ale tušili jsme, že nás čeká konečně večeře za stolem v restauraci. Pro oslavu expedice jsme vybrali podnik s názvem 267 Restaurant v hlavním městě Gaborone, ve kterém místní DJ uváděl gazely do varu (prostě Béďa žhavil drát), my se věnovali místním pivům, místní se věnovali kurizování. Je poznat, že se jedná o třetí nejvyspělejší ekonomiku Afriky.

Druhý den jsme měli pouze pár hodin a zkusili jsme se přiblížit vrcholu Monalalong hill. Vstali jsme sice po páté hodině ranní, vyjeli pod kopec, ale z 3,5 km do kopce se nám podařilo zdolat jen 2 km, poté jsme museli akci ukončit, protože by nám hrozilo, že letadlo z Johannesburgu poletí bez nás. Cesta do tohoto kopce byla velké utrpení (rychlost 1,5km/h se jeví jako přežitelné maximum), šrámy na rukou jsem si odvezl jako vzpomínku a přidal krásnou jizvu pod vlasy. Africká turistika je o šrámech, spáleninách a radostí.

Otse hill – 1491 m n. m. (GPS: 25.0074742S, 25.7133569E)

Monalalong hill – 1494 m n. m. (GPS: 24.8408000S, 25.6650000E)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *