Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kodaň – nejvyšší „kopec“

Michal Zhor 0

Při cestě na Faerské ostrovy jsem se zastavil v hlavním městě Dánska. Prostudoval jsem SRTM výškovou mapu města a usoudil, že hledat 50m vysoký brdek bez názvu mne neláká. Nalezl jsem jiný cíl pro radost moji a budoucích generací, dopídil jsem se toho, že v Kodani mají spalovnu, na jejíž střeše se nachází lyžařská sjezdovka a také se zde nalézá nejvýše položená vyhlídka. Stavba se zove Copenhill, sjezdovka má délku 450m s převýšením 80m a na vrcholu ve výšce 85 m n. m. si můžete dát vzduchem chlazené pivo. Nahoru i dolů se dostanete výtahem, pěšky, po laně ……. ano, na jedné ze stěn je lezecká stěna, která byla roku 2022 nejdelší umělkou na světě. Výhledy na placku pěkné, vstupné …… sedněte si …… grátis.

Nejvyššími stavbami Kodaně jsou:

Christiansborg Palace – s výškou 106 metrů nejvyšší stavba Kodaně, bývalé sídlo dánských králů, dnes sídlo parlamentu a vlády. Nabízí vyhlídku ze 44m nad zemí a protože stavba má přízemí v 11 m n.m., tak mi jako nadšenému matematikusovi vychází nadmořská výška vyhlídkové obsérvatoře 55 m n. m.

Copenhagen City Hall – má o 40cm méně než nejvyšší stavba Kodaně = 105,6m, ale vyhlídková část se nachází prý v 90m, tudíž by mohla nabídnout nejvýše položený výhled na kodaňské střechy. V čase mojí expedice procházela budouva komplet údržbou, takže třeba příště.

Church of Our Saviour – se svými 91m je až pátou nejvyšší stavbou Kodaně (vyhlídková část pár metrů pod špicí, dosažitelná po šroubovici vnějšího schodiště), ale dostal jsem se k její blízkosti z důvodu návštěvy samozvaného a samostatného státu Fristaden Christiania.

Kdo pojedete do Kodaně, tak doporučuji používat i místní lodní autobusy (jsou v ceně denní jízdenky) a hlavně navštivte žrádlomarket Reffen, kde můžete ochutnat speciality celého světa a zalít to pivem z místního pidipivovaru.

Copenhill

Christiansborg Palace a 4 výhledy

Copenhagen City Hall

Church of Our Saviour

Christiania

Reffen, opera a směs blíže netříděná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *