Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Velký Javor – nejvyšší hora Šumavy

Michal Zhor 0

Na nedělní ráno jsem si ponechal jeden zahraniční kopec, jehož zdolání je součástí výzvy z webu vrcholovka.cz – Nej vrcholy hraničních hor ČR. Jedná se o nejvyšší vrchol pohoří Šumava, kopec s názvem Großer Arber, česky Velký Javor, dosahující do výšky 1456 metrů nad moře. Nejvyšším vrcholem Šumavy na českém území je Plechý, ten jsem zdolal na počátku prosince 2020 v době covidové, což mělo jisté výhody ….. silnice, vlaky, hory byly bez lidí. Plechý je o 78 výškových metrů nižší a v době zdolání na něm bylo méně sněhu než dnes na Javoru.

Původně jsem chtěl kopec zdolat v sobotu odpoledne po Kilimandžáru pražském, ale pod vrcholem chcalo o 108, všude mlha a na webkameře Velký Javor jsem viděl jen rozlité mléko. Horal občas musí vyčkat, na neděli byla předpověd megaluxusní a tak jsem za tmy s mlhou navštívil vrchol Pancíř. Krása a při návštěvě Fe-Rudy doporučuji vystoupat a přes dveře se pokochat. Přes dveře ??? Ano !!! Na vrcholu Pancíř instaloval spolek We love Šumava dřevěné dveře a když je otevřete, tak se můžete pokochat výhledem do dáli. Na zimu je odinstalují a tak jsem měl z pekla štěstí. Ve tmě jsem neviděl a nebo pod vrcholem nyní není dřevěná socha Karla Paleczka, výrobce prvních českých dřevěných lyží.

V sobotu jsem se chtěl sunout do kopce nejkratší a strmou cestou po sjezdovce a zpětně jsem rád, že mi to příroda rozmluvila. Nedělní výstup jsem nakonec zvolil na parkovišti u Velkého Javorového jezera (Großer Arbersee) a po zelené značce jsem se přes vrchol Stallriegel – 1228 m n. m. (volný překlad Šroub stodolní :-))) ) dostal až k vrcholovému okruhu červené barvy. Nejdříve jsem navštívil vrcholový kříž zaražený ve výšce 1456 m n. m., ztratil rukavici, nalezl rukavici a obešel okruh čítající pět skalisek, jednu zavřenou hospodu a jednu kapličku. Okruh jednoduchý, lidí přiměřeně, viditelnost 100% a bořitelnost do sněhu dokonalá. Cestu dolů to chtělo změnu a tak jsem kousek dal po sjezdovce, zbytek šel po pěšině kopírující pěšinu výstupovou, ale o 200m níže. Cesta to nebyla kratší, ale za to horší = dobře mi tak.

Po cestě zpět jsem si v Sušici nekoupil SOLO sirky, výrobu přesunuli do Indie, stali se čistě obchodní firmou a sídlo mají v Brně. Koupil jsem si raději v Sušici jelitkový prejt, škvarkovou pomazánku, paštiku a pivo z pivovaru U Švelchů.

Pancíř

Velký Javor a další body expedice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *